Ce este tusea?
Tusea este o reacție reflexă naturală a corpului, cu scopul de a menține căile respiratorii curate. Apare din cauza unei afecțiuni, cum ar fi astmul sau o infecție respiratorie, sau dacă există dificultăți la înghițire. Tusea ajută corpul să se vindece și să se protejeze. În rândurile care urmează, îți oferim câteva informații esențiale despre tuse și, mai ales, despre tusea la copii. Dacă ai nevoie să discuți cu un
medic pediatru cu experiență, despre tusea copilului tău, un consult la distanță este la un click distanță aici, pe platformă.
Care sunt tipurile de tuse?
Există multe tipuri de tuse. Unele dintre denumirile pentru tuse descriu cât durează, în timp ce alte tipuri descriu cum se simt sau cum sună, iar alte tipuri sunt, de fapt, afecțiuni.
Tipuri de tuse în funcție de durată
Tusea acută
Începe brusc și durează două până la trei săptămâni.
Tusea subacută
Este cea care rămâne după o infecție și durează trei până la opt săptămâni. Se mai numește și tuse reziduală.
Tusea cronică
Durează mai mult de opt săptămâni. Tusea de lungă durată poate fi numită și tuse persistentă.
Tusea refractară
Este o tuse cronică care nu a răspuns la tratament.
În funcție de mucus, tusea poate fi:
Tuse productivă
Este o tuse care provoacă mucus sau flegmă.
Tuse seacă
Este o tuse uscată care nu provoacă mucus sau flegmă.
Tusea la copii
Tusea este o problemă foarte frecventă la copii, unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor din copilărie. Tusea poate suna îngrozitor, dar de obicei nu este un semn al unei afecțiuni grave. De fapt, tusea este un reflex sănătos care ajută la protejarea căilor respiratorii din gât și piept.
Cea mai frecventă cauză a tusei este infecția tractului respirator, cum ar fi o răceală. Copiii mici au de obicei 6 până la 12 infecții ale tractului respirator pe an, de cele mai multe ori cauzate de viruși.
Antibioticele nu ajută la tusea cauzată de viruși. Uneori, copiii pot tuși timp de multe săptămâni după o infecție virală - aceasta se numește tuse reziduală și, din nou, antibioticele nu sunt, de obicei, de ajutor.
Ocazional, tusea poate fi cauzată de o infecție bacteriană în gât sau piept. În aceste cazuri, antibioticele pot fi prescrise de către medic pentru a trata o infecție bacteriană.
Tipuri de tuse la copii
Cele mai frecvente tipuri de tuse întâlnită la copii sunt:
- Tusea „lătrătoare”
- Tusea convulsivă
- Tusea șuierătoare
- Tusea de noapte
- Tusea din timpul zilei
- Tusea cu febră
- Tusea cu vărsături
- Tusea durabilă (persistentă).
- Tusea stridor
Uneori, tusea are nevoie de îngrijirea unui medic. Înțelegerea diferitelor tipuri de tuse vă poate ajuta să știți când să le tratați acasă și când să faceți programare la medicul pediatru.
Tusea „lătrătoare” și stridorul
De cele mai multe ori, o tuse „lătrătoare” provine de la inflamarea laringelui și a traheei. Copiii mici au căi respiratorii mici care, dacă sunt umflate, pot îngreuna respirația. Acest gen de tuse poate începe brusc, adesea în miezul nopții. Majoritatea copiilor cu crup vor avea și stridor, care este o respirație zgomotoasă și aspră, care se întâmplă atunci când copilul inspiră.
Tusea convulsivă
Tusea convulsivă este o infecție a căilor respiratorii cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu tuse convulsivă sau „tuse măgărească” pot avea episoade de tuse fără respirație între ele. Tusea convulsivă poate apărea la orice vârstă, dar este cea mai severă la sugarii sub 1 an care nu au făcut vaccinul pentru infecția cu Bortedella pertussis, care face parte din schema națională de vaccinare din România, fiind inclus în vaccinul hexavalent. Acest tip de tuse este foarte contagios, așa că toți copiii ar trebui să faca acest vaccin conform planului, adică la 2 luni, 4 luni și 11 luni, cu rapeluri la 6 și 14 ani.
Tusea șuierătoare
Atunci când copilul face un sunet șuierător când expiră, aceasta ar putea fi un semn al căilor respiratorii inferioare din plămâni umflate. Tusea șuierătoare poate apărea în afecțiuni precum astmul bronșic sau cu bronșiolita infecției virale. Acest gen de tuse se mai numește și wheezing și poate apărea și atunci când căile respiratorii inferioare sunt blocate de un obiect străin. Un copil care începe să tușească după ce a inhalat ceva, cum ar fi mâncare sau o jucărie mică, trebuie să consulte un medic de urgență.
Tusea nocturnă
În general, tusea se agravează noaptea. Când copilul este răcit, mucusul din nas și sinusuri se poate scurge în gât și poate declanșa o tuse în timpul somnului. Aceasta este o problemă doar dacă tusea nu lasă copilul să doarmă. Astmul poate declanșa, de asemenea, tuse nocturnă, deoarece căile respiratorii tind să fie mai sensibile și mai iritabile noaptea.
Tusea din timpul zilei
Aerul rece sau activitatea pot agrava tusea în timpul zilei. Încearcă să te asiguri că nimic din casa ta - cum ar fi odorizantul, animalele de companie sau fumul (în special fumul de tutun) - nu-l fac pe copil să tușească.
Tusea cu febră
Un copil care are tuse, febră ușoară și îi curge nasul are probabil o răceală comună. Dar tusea cu febră mare, de 39° C sau mai mult, poate fi uneori cauzată de pneumonie, mai ales atunci când copilul este slăbit și respiră repede. În acest caz, copilul trebuie să fie imediat văzut de un medic pediatru.
Tusea cu vărsături
Copiii tușesc adesea atât de mult încât le declanșează reflexul de gag, făcându-i să vomite. De asemenea, un copil care tușește, în timp ce are o răceală sau o criză de astm bronșic, poate vomita și dacă are mult mucus care s-a scurs în stomac și provoacă greață. De obicei, acest lucru nu este un motiv de alarmă decât dacă vărsăturile nu se opresc.
Tusea durabilă (persistentă)
Tusea cauzată de răceli din cauza virușilor poate dura săptămâni, mai ales când copilul are o răceală imediat după alta. Astmul, alergiile sau o infecție cronică a sinusurilor sau căilor respiratorii pot provoca, de asemenea, tuse de durată. Atunci când copilul continuă să tușească după 3 săptămâni, ar trebui consultat de medicul pediatru.
Când trebuie să mergi la medic?
Atunci când copilul are simptome precum febră mare, dificultăți de respirație, nu poate să bea lichide sau are mai puține scutece umede decât de obicei.
Unele tipuri de tuse reziduală pot fi prezente timp de multe săptămâni după ce copilul s-a vindecat de infecția tractului respirator cum ar fi bronșiolita. Dacă însă tusea durează mult și ești îngrijorat, programează un consult la medicul pediatru.
De avut în vedere și dacă tusea este productivă și durează timp de 4 sau mai multe săptămâni, deoarece acest tip de tuse ar putea avea și alte cauze.
Îngrijirea tusei acasă
În cazul în care, în afară de tuse, copilul are o stare generală bună, este puțin probabil să existe o cauză serioasă pentru aceasta, ceea ce permite tratarea tusei acasă.
Pentru asta, trebuie să ții cont de următoarele recomandări:
- Fumul de țigară va agrava tusea, așa că este esențial să nu expui copilul la fum.
- Medicamentele pentru tuse nu trebuie utilizate fără recomandarea medicului.
- Există unele dovezi că mierea poate reduce severitatea și durata tusei. Ca soluție pe termen scurt, una până la două lingurițe de miere luate cu 30 de minute înainte de culcare pot fi de ajutor pentru copiii mai mari de 12 luni. Mierea trebuie evitată la copiii cu vârsta mai mică de 12 luni, deoarece poate exista riscul unei afecțiuni rare numite botulism, care provoacă slăbiciune musculară.
Ar putea fi astm?
Un copil care are o tuse persistentă noaptea ar putea avea astm. De obicei, copiii cu astm bronșic au și alte simptome, cum ar fi respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Mulți copii cu astm bronșic suferă și de alergii și eczeme. Dacă ești îngrijorat că ar putea avea astm, consultă medicul pentru o examinare, analize specifice și mai multe informații.
Care este tratamentul pentru tuse la copii?
Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de viruși și trebuie doar să-și urmeze cursul. Uneori, acest lucru poate dura până la 2 săptămâni. De obicei, medicii nu prescriu antibiotice, deoarece acestea acționează doar împotriva bacteriilor.
Cu excepția cazului în care tusea nu lasă copilul să doarmă, medicamentele pentru tuse nu sunt, de obicei, necesare. Ele ar putea ajuta un copil să nu mai tușească, dar nu tratează cauza tusei. Dacă utilizezi un medicament pentru tuse fără prescripție medicală (OTC), discută cu medicul pentru a te asigura că îi dai doza corectă și că că este sigur pentru copilul tău.
Nu utiliza medicamente combinate – care au mai mult de o substanță activă în ele, mai ales fără recomandarea medicului, pentru că există risc de supradoză sau reacții adverse.
Cum ajut copilul să se simtă mai bine?
Pentru a ajuta copilul care tușește să se simtă mai bine poți să faci următoarele:
- Pentru tusea „lătrătoare” pornește apa fierbinte de la duș și închide ușa, astfel încât să se facă abur în cameră. Apoi stai in baie cu copilul tău timp de aproximativ 20 de minute. Aburul ar trebui să ajute copilul să respire mai ușor. Ca să nu vă plictisiți, puteți citi sau să vă jucați împreună.
- Un umidificator cu abur rece în dormitorul copilului poate ajuta la somn.
- Uneori, expunerea scurtă la aer rece poate ameliora tusea. Asigură-te că îmbraci copilul corespunzător pentru exterior și scoate-l afară pentru 10-15 minute.
- Băuturile reci, cum ar fi sucul, pot fi liniștitoare. În plus, e important să-l menții hidratat. Cu toate astea, nu-i da copilului băuturi cu acid sau citrice (portocale) pentru că ar putea să irite gâtul deja dureros de la tuse.
Când ar trebui să mergi de urgență la medic?
- Dacă are dificultăți de respirație;
- Dacă respiră mai repede decât de obicei;
- Dacă are o culoare albastră sau întunecată la buze, față sau limbă;
- Dacă are febră mare (mai ales dacă tușește, dar NU îi curge nasul și nu e nici înfundat);
- Dacă are febră și are mai puțin de 3 luni;
- Dacă are mai puțin de 3 luni și tușește de mai mult de câteva ore;
- Dacă scoate un sunet șuierător atunci când inspiră după tuse;
- Dacă tușește cu sânge;
- Dacă are stridor (un sunet zgomotos sau muzical) atunci când inspiră;
- Dacă are respirație șuierătoare când expiră (cu excepția cazului în care medicul ți-a dat deja tratament pentru astm bronșic);
- Dacă are o stare generală proasta, este nervos sau iritabil;
- Dacă este deshidratat; semnele includ: amețeli, somnolență, gura uscată sau lipicioasă, ochi scufundați, plâns cu lacrimi puține sau fără lacrimi ori pipi mai rar (sau având mai puține scutece umede).
Un medic specialist în pediatrie poate oricând să-ți ofere sprijin, dacă ai nevoie, aici, pe platforma Digital Clinics.