Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, poate fi o „adevărată” hartă atunci când vine vorba despre semnele pe care ni le transmite. O aparent banală aluniță, unele modificări de culoare, toate acestea pot ascunde afecțiuni mult mai grave. Dr. Elena Natalia Stanimir, medic specialist în dermatologie, care acordă consultații online pe platforma Digital Clinics, ne-a vorbit, pe larg, despre importanța unui control dermatologic anual, despre cele mai frecvente afecțiuni cu care se prezintă pacienții dar și despre cum alegem corect produse de îngrijire a pielii.
Vizita regulată la medicul dermatolog este deosebit de importantă pentru siguranța ta. Dermatologia este o ramură care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea unei game variate de boli de piele, însă și afecțiuni sistemice cu manifestări cutanate. Să dăm exemplu cancerul de piele: diagnosticarea cât mai precoce a acestuia îți poate salva viața.
Sunt numeroase semne care pot ascunde o afecțiune mult mai gravă. Spre exemplu, anumite modificări de colorație la nivelul mâinilor sau picioarelor pot traduce o boală autoimună. Alunița pe care o îngrijim de ani buni și „nu umblăm la ea că e acolo de când ne știm” poate ascunde un cancer de piele, posibil într-un stadiu avansat. E important să mergem la medic în momentul în care apar modificări în starea noastră de sănătate sau au apărut leziuni pe piele care nu se vindecă.
Orice aluniță care se modifică în timp ca formă, culoare, contur, dimensiuni sau apar anumite simptome precum durere, mâncărime, roșeață sau aceasta sângerează fără a fi traumatizată ar trebui să ne trimită la medicul dermatolog. De asemenea, orice aluniță diferită de toate celelalte reprezintă un semnal de alarmă, noi o numim “ugly duckling”. Alunițele traumatizate ar trebui monitorizate la intervale de timp indicate de medicul dermatolog. Este nevoie de o verificare lunară a alunitelor de către pacient și anual de către medicul dermatolog.
În practica de zi cu zi, cel mai des întâlnim afecțiuni precum acneea, dermatita seboreică, insuficiența venoasă cronică în diverse stadii, până la ulcer venos, infecții cutanate (virale, bacteriene, fungice), precancerele și cancerele cutanate (keratozele actinice, carcinoamele bazocelulalre mai des). În rândul copiilor, în funcție de etapa de dezvoltare, ne confruntăm cu dermatita de scutec, dermatita seboreică, dermatita atopică, veruci vulgare, infecții bacteriene.
Alimentația, stresul, fumatul, consumul de apă, expunerea la anumite substanțe, anumite condiții de muncă, la modificări din mediu (vânt, frig, radiații solare) sunt factori care influențează sănătatea și aspectul tenului. Sunt numeroase afecțiuni ale pielii care sunt determinate, întreținute sau exacerbate de unul dintre factorii menționați (acneea, rozaceea, psoriazisul, dermatita seboreică, cancerele cutanate - și lista poate continua).
Unul dintre efectele schimbărilor hormonale din perioada adolescenței este reprezentat de apariția acneei. Aceasta contribuie și ea la caruselul emoțional din această perioadă importantă din viață lor. Părinții ar trebuie să fie piatra de temelie, persoanele care să observe modificările și să vină în sprijinul adolescenților. Vizita la medicul dermatolog este esențială încă de la primele leziuni de acnee. Tratată din timp, se reduce riscul cicatricilor postacneice, cu impact major asupra stimei de sine.
Pacienții vor avea o rutină simplă de îngrijire, care să acționeze pe factorii cheie implicați în acnee. Aceasta va consta într-un produs de curățare, care să îndepărteze sebumul și impuritățile și să deblocheze porii. Curățarea este urmată de o crema hidratantă adecvată tipului de ten, care să regleze totodată secreția de sebum. Seara, adăugăm un produs medicament care ajută suplimentar la elementele descrise mai sus, dar cel mai important, scade inflamația, reduce cantitatea de Propionibacterium acnes implicat în acne, reduce keratinizarea ductului glandelor sebacee, deblocându-le.
În ultimii ani, a fost o avalanșă de produse noi, astfel că poate e dificil să le găsim pe cele cu adevărat potrivite nevoilor noastre. În primul rând, trebuie să alegem acele produse dermatocosmetice care conțin substanțe active sigure, testate. În al doilea rând, este necesar să vă cunoașteți tenul, abordarea fiind diferită în funcție de necesitățile acestuia. Tenul normal spre mixt are nevoie de produse de curățare de tip spumă, gel, neuleioase, noncomedogenice (să nu blocheze porii).
Contrar credințelor, tenul gras are de asemenea nevoie de hidratare, cu produse care să regleze secreția de sebum. La extrema cealaltă, tenul uscat, sensibil, necesită produse de curățare blânde și hidratare mai intensă. Evitați produsele care conțin alcool, parabeni, coloranți, parfum sau alți compuși chimici dăunători. Înainte de utilizare, testați-le pe o suprafață mai redusă de piele pentru a identifica posibile reacții alergice. Prezentați-vă la medicul dermatolog dacă apar probleme ale tenului care persistă sau se agravează.
Vă puteți programa o consultație online medicul dermatolog Natalia Stanimir accesând acest link: https://www.digital-clinics.com/medici/elena-natalia-stanimir/