• 24 Septembrie 2024

Frigiditatea, dispareunia și alte cauze care determină femeile să spună „Nu”

Viața sexuală este adesea un subiect tabu în spațiul public. Multe cupluri suferă în tăcere din cauza unor probleme ginecologice, a unor disfuncții sexuale, sau se confruntă cu anumite probleme psihologice legate de activitatea sexuală. Doctor Camelia Mihalca aduce explicații legate de afecțiunile medicale și problemele care perturbă viața intimă a femeilor și relațiile lor de cuplu.

Dacă vă confruntați cu o problemă ginecologică sau de sănătate sexuală în cuplu, nu ezitați să solicitați o programare pentru o consultație online spre a primi îndrumare ți ajutor de specialitate.

Femeile și bărbații au cam aceleași nevoi, inclusiv în ceea ce privește sexualitatea și conectarea emoțională. Modul în care își exprimă aceste nevoi este diferit de la un sex la altul. „Femeia și bărbatul vin în relația lor cu un «bagaj» propriu și, de aceea, câte o dată, nu sunt în stare să-și exprime nevoile așa cum trebuie și să se conecteze la fel de bine unul la nevoile celuilalt. Acesta poate fi unul dintre motivele care perturbă relația de cuplu și activitatea sexuală a cuplului”, explică doctorul Camelia Mihalca, medic primar ginecologie, de la Digital Clinics.

„Bagajul” despre care vorbește medicul Mihalca se referă în primul rând la cauze de ordin biologic, care țin de dezvoltarea embrio-genetică care face, la un moment dat, diferența între sexe.

„La bărbați avem predominant hormonul testosteron, un hormon al masculinității care imprimă o dorință sexuală mai mare și un comportament sexual mai pronunțat. La femei predomină hormonul estrogen, care are și o serie de fluctuații în timpul ciclului menstrual și pe durata sarcinii sau în alte perioade ale femeii, cum este menopauza, perimenopauza. În consecință, femeia are un comportament sexual diferit”, explică dr. Mihalca.

Cauze refuzării unui act intim la femei

Fluctuațiile hormonale

Fluctuațiile hormonale pot influența și determina evitarea raportului sexual. După ovulație, preponderent este progesteronul, care poate duce la o scădere a libidoului, iar înaintea ovulației predomină estrogenul, ce atinge un nivel maxim la ovulație, determinând o creștere a libidoului. Nu înseamnă că hormonii sunt întotdeauna responsabili de un refuz, dar hormonii sunt niște factori demni de luat în seamă.

Lipsa conectării emoționale

Pe de altă parte, femeia poate refuza un contact sexual fiindcă nu s-a conectat emoțional cu acel bărbat – de aici apar refuzurile  de tipul „în seara asta nu, fiindcă am o migrenă”. Este un răspuns stereotip care, de fapt, are în spate o motivație emoțională. Femeia nu se simte văzută, auzită, înțeleasă în acea relație. „Aș zice că este principala sursă a refuzului în cele mai multe cazuri. Adesea relația respectivă  are anumite hibe, poate partenerul este prea grăbit. Contactul intim începe cu mult înaintea celui fizic efectiv. Atitudinea, faptul că cei doi au petrecut un tip de calitate înainte, înțelegerea, afecțiunea manifestată, toate acestea contează și fac parte din preludiu. Preludiu pentru o femeie este foarte important în economia unui act intim”, spune doctorul Camelia Mihalca.

Frigiditatea

Frigiditatea apare din cauze emoționale - experiențe sexuale dramatice din trecut (viol, abuzuri sexuale în copilărie, agresiuni sexuale în general), distanțare emoțională de partenerul sexual, probleme de comunicare în cuplu, probleme emoționale nerezolvate, certuri etc..

Frigiditatea se poate instala și din cauze fizice. Printre acestea se numără: performanță sexuală redusă a bărbatului, uscăciunea vaginală, disconfortul sau durerea în timpul actului sexual/dispareunie, preludiul inadecvat, insomnie, oboseala sau extenuarea, deteriorarea sau atrofierea nervilor din cauza unui traumatism sau a unei intervenții chirurgicale, dezechilibre hormonale ș.a.m.d..

Durere sau disconfort în timpul actului sexual

Dispareunia adică durerea sau disconfortul din timpul actului sexual, apare ?i ea din mai multe cauze. Unele sunt fizice - infecțiile genitale, leziunile sau iritațiile din zona genitală, problemele hormonale, cum este instalarea menopauzei care poate determina uscăciune vaginală.  Altele sunt psihologice - stresul, anxietatea, teama de intimitate, traumele sexuale anterioare - sau medicale - boli cu transmisie sexuală, endometrioză, fibroame uterine, prolaps uterin, vaginism.

Simptome

Frigiditatea înseamnă absența dorinței sexuale și neputința obținerii unui orgasm, ceea ce în termeni medicali se numește libidou. Frigiditatea constituie una dintre afecțiunile care dăunează cel mai mult vieții de cuplu, punând în pericol continuarea unei relații, continuarea existenței cuplului.

Dispareunia, pe de altă parte, se manifestă prin durere sau disconfort in timpul actului sexual. Aceasta poate fi resimțită în zona genitală sau pelviană, atât de către femei, cât și de către bărbați. Durerea poate să apară înainte, în timpul sau după actul sexual.

Practic, frigiditatea și dispareunia au multe în comun și cumva se potențează una pe cealaltă. 

Tratament

În oricare dintre cele două cazuri și, în general, când apare refuzul unui contact fizic frecvent în cuplu, recomandarea specialiștilor o constituie o consultație cu medicul ginecolog și înlăturarea tuturor factorilor responsabili care pot determina instalarea durerii – factori infecțioși, cauze hormonale legate de perimenopauză sau alte perioade hormonale sau alte probleme care intervin pe parcursul vieții unei femei. Acolo unde factorul emoțional este cel care determină instalarea refuzului unui act intim în cuplu vizita la un psiholog sexolog, specialist în relațiile de cuplu este total necesară, dacă respectivul cuplu mai dorește să continue viața în doi.

Prevenție

Evident, ca de fiecare dată când apare o afecțiune, inclusiv când apar probleme din sfera sexuală  în relația de cuplu, prevenția este cea mai bună soluție. Medicul ginecolog Camelia Mihalca are patru recomandări în acest sens:

”1. Zi de zi trebuie să lucrăm cu noi înșine pentru a reuși să ne autoînțelegem și să îl putem înțelege și pe cel de lângă noi. Să devenim cumva o versiune a noastră mai bună, zi de zi.

2. Femeile ar trebui să facă vizite regulate la medicul ginecolog, care poate depista din timp anumite afecțiuni și poate ajuta astfel pentru o viață  de cuplu normală. Bărbații trebuie să aibă, de asemenea, o discuție cu un medic dacă se confruntă cu probleme în viața sexuală.

3. Educația sexuală e foarte importantă, de aceea ea ar trebui începută devreme, la școală sau trebuie făcută de către părinți.

4. La acestea aș mai adăuga o alimentație sănătoasă și corectă, expunere la soare în limitele admise și somn de cel puțin opt ore.”


Related Post: