• 22 Decembrie 2023

Durerile de burtă la copii: cum știi când e ceva grav

Majoritatea copiilor experimentează dureri abdominale din când în când. Ei pot descrie aceste dureri cu termeni precum durere de burtă sau durere de stomac.

Ca părinte, poate fi greu să decizi dacă durerea abdominală a copilului tău este normală sau semnul a ceva mai grav. Indigestie sau gastroenterita? Este speriat sau îngrijorat de ceva? A înghițit o jucărie? Apendicită? Poate fi dificil să știi ce să faci. Dacă, după ce citești rândurile următoare, ai nevoie de sprijinul sau sfaturile unui medic, cel mai simplu este să ai un consult la distanță cu medicii pediatri sau gastroenterologi din platforma Digital Clinics.

Cauzele durerii de burtă la copii

Dintre numeroasele cauze potențiale ale durerii abdominale la copii, cele mai frecvente includ:

Indigestie

Acesta este un termen general care descrie disconfortul din abdomenul superior al copiilor. Simptomele comune includ durere sau arsură în zona dintre stern și buric sau balonare în partea superioară a abdomenului. De cele mai multe ori, indigestia va dispărea de la sine și nu este considerată gravă. Pregătește-i mese mai mici și încearcă o dietă mai blândă. Discută cu medicul pediatru dacă disconfortul persistă.

Gastroenterita virală (gripa stomacală)

Aceasta este o infecție marcată de diaree apoasă, crampe și dureri abdominale și greață sau vărsături. Mergi la medicul pediatru dacă copilul are o febră de 39 grade Celsius sau mai mare, diaree cu sânge sau are dureri sau disconfort semnificative. Cel mai important este să rămână bine hidratat.

Constipație

Copiii constipați merg rar la toaletă pentru numărul 2 sau au scaune dure și uscate. Se pot plânge frecvent de dureri de stomac, balonare sau disconfort. Discută cu medicul pediatru dacă nu doresc să mănânce, slăbesc, au scaune cu sânge sau au episoade repetate de constipație.

Stres sau anxietate

Când copiii sunt stresați sau anxioși, corpul lor eliberează hormonul cortizol în sânge. Acest lucru poate declanșa crampe abdominale și disconfort.

Apendicită

Apendicita este o inflamație a apendicelui. Provoacă durere bruscă care începe în jurul buricului și apoi se deplasează în abdomenul din dreapta jos. Durerea se agravează dacă copiii tușesc, merg sau fac alte mișcări șocante. Durerea de apendicită crește de obicei și în cele din urmă devine severă. Apendicita este o urgență medicală, iar acești copii ar trebui să primească imediat asistență medicală.

Obstrucție intestinală

O obstrucție intestinală este un blocaj care împiedică alimentele sau lichidele să treacă prin intestinul subțire sau colonul copiilor. Poate fi cauzată de țesutul cicatricial, de o răsucire sau îngustare a intestinului sau de înghițirea unui obiect. Simptomele comune includ durerea abdominală care vine și pleacă și este situată în jurul sau sub buric; constipație; incapacitatea de elimina gaze; umflarea abdomenului; sau vărsături. Consultați imediat medicul dacă se suspectează că copiii au o obstrucție intestinală.

 

Când e cazul să merg la medic cu durerea abdominală

Cu orice durere abdominală, solicitați asistență medicală de urgență dacă copiii au:

  • Durere atât de puternică încât nu se pot mișca fără a simți și mai multă durere
  • Dificultăți de a sta sau de a găsi o poziție confortabilă
  • Febră
  • Scaune sângeroase
  • Greață și vărsături persistente
  • Piele care pare galbenă
  • Sensibilitate severă atunci când abdomenul este atins
  • Umflarea abdomenului

Cum am grijă de un copil cu dureri abdominale?

Dacă ai grijă de un copil cu dureri de burtă:

  • Asigură-te că se odihnește
  • Este foarte important ca el să bea suficiente lichide limpezi — încurajează-l să ia des înghițituri mici
  • Dacă nu vrea să mănânce, nu-l forța
  • Dacă îi este foame, dă-i mâncare dietetică, cum ar fi biscuiți, banane sau pâine prăjită
  • Încurajează-l să se așeze pe toaletă, poziția îl poate ajuta să elimine scaunul sau gazele, ceea ce îi poate ameliora durerea
  • Distrage-i atenția de la durere citind o carte, mângâind burtica sau cu jucării și jocuri liniștite

Dacă copilul este bolnav de gastroenterită:

  • bebelușii alăptați ar trebui să fie alăptați în continuare, dar pot avea nevoie de hrănire mai des
  • pot fi necesare soluții de rehidratare orală, precum și lapte matern
  • bebelușii hrăniți cu biberonul pot avea nevoie de lapte praf și de soluția de rehidratare orală


Pe Digital Clinics poți oricând să obții rapid o consultație online și să te sfătuiești cu un medic pediatru sau gastroenterolog experimentat, pentru a cere sprijin pentru problemele cu care copilul tău se confruntă. Fără drumuri la policlinică și fără timpi de așteptare.

Related Post: