În perioada 14-23 decembrie 2022, Facultatea de Litere a Universității București este gazda expoziției „BurNOut în artă” și a conferinței „Un dialog despre literatură, vulnerabilitate și terapie”. Evenimentele fac parte din campania națională „Let’s talk about BurNOut”, inițiată de platforma independentă de telemedicină Digital Clinics.
Expoziția „BurNOut în artă”, din holul central al Facultății de Litere, poate fi vizitată de publicul larg în perioada 13-23 decembrie 2022. Expoziția este una itinerantă și își propune să poposească timp de un an în instituții și companii din întreaga țară. Scopul este distribuirea unor informații despre afecțiunile psihice, afecțiuni care sunt tot mai răspândite, atât în România, cât și peste tot în lume. Lucrările expuse oferă artei rolul de moderator al unui dialog deschis despre vulnerabilitate, marginalizare, acceptare și terapie, pe un subiect tabu în societatea contemporană: afecțiunile mintale.
„BurNOut în artă” este o expoziție curatoriată de studenți ai Universității Naționale de Arte din București. Cuprinde 13 panouri cu lucrări în care pictori celebri, printre care Salvador Dali, Frida Khalo, van Gogh, Caravaggio, Basquiat, Abramovici sau Kusama, au „vorbit” despre afecțiunile psihice. Explicațiile curatorilor de artă revelează suferințele psihice prin care au trecut pictori celebri de-a lungul secolelor și modul în care acestea s-au reflectat în artă. Opiniile psihiatrului dr. Ioana Silion oferă o serie de informații medicale utile, despre anxietate, burnout și depresie.
Marți, 20 decembrie 2022, începând cu ora 16.00, în Sala de Lectură „Nicolae Georgescu-Tistu” a bibliotecii Facultății de Litere a Universității București (strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etaj 1), va avea loc conferința: „Un dialog despre literatură, vulnerabilitate și terapie”. Evenimentul va fi susținut de Felicia Waldman - conferențiar universitar la Facultatea de Litere, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și dr. Ioana Silion, medic primar psihiatru și doctorand al Universității de medicină „Carol Davila” București.
„Un dialog despre literatură, vulnerabilitate și terapie” inițiază o discuție între profesori, specialiști și studenți în tema burnoutului, depresiei și anxietății, care sunt tot mai frecvente întâlnite în rândul studenților. Sunt bine-cunoscute cazurile de scriitori sau poeți care au suferit din cauza unor afecțiuni mintale și evocarea acestor trăiri în literatură este unul dintre subiectele care vor fi în centrul evenimentului. Dialogul pe această temă încearcă să popularizeze necesitatea inițierii în stadii inițiale a unui terapii de specialitate, condiție esențială pentru recuperarea stării de bine.
Campania națională „Let’s talk about BurNOut” propune o serie de evenimente în care artele au un rol principal. Scopul principal al campaniei este acela ca publicul larg să dobândească informații corecte și relevante, care să ajute la identificarea burnout-ului, anxietății și depresiei, precum și a pașilor necesari instituirii unui plan de intervenție și tratament.
Mai multe informații despre campanie, precum și o serie de interviuri, articole și materiale în tema unor afecțiuni psihice, toate aparținând unor specialiști, sunt disponibile publicului larg, într-o secțiune specială, în platforma Digital Clinics.