Problemele de sănătate care apar vara, în special în timpul concediilor, sunt neplăcute și greu de suportat. Tocmai de aceea, este bine să respectăm anumite reguli pentru ca organismul nostru să nu aibă de suferit. Dr. Marius Iordache, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică, care acordă consultații online în cadrul platformei de telemedicină Digital Clinics ne-a oferit o serie de sfaturi utile pentru a ne proteja sănătatea vara.
Căldura, înțepăturile de insecte, rinitele. Sunt doar câteva dintre lucrurile care ne pot cauza, vara, probleme de sănătate. Cum ne protejăm pentru a nu avea probleme în lunile călduroase din cauza alergiilor? Iată ce ne sfătuiește dr. Marius Iordache.
„În cazul înțepăturilor de insect, este bine să avem mereu cu noi un antihistaminic topic (de exemplu Fenistil gel) și un antihistaminic care să poată fi administrat sistemic (Aerius). În primă fază, putem recurge la acestea, dar dacă observăm instalarea unui edem la nivelul feței, buzelor, pleoapelor este indicat un consult alergologic deoarece în cazuri mai severe se poate ajunge până la șoc anafilactic”, spune medicul.
În cazul altor afecțiuni (rinite, conjunctivite, astm bronșic, etc), în primul rând, pentru a sti de ce să ne ferim, este bine să facem o evaluare de specialitate. Astfel putem preveni evoluția bolii și stabilirea precoce unui tratament adecvat.
„Adesea se întâmplă ca unii pacienți să recurgă la automedicație și să observe că aceasta nu își mai face efectul, iar afecțiunea evoluează. Pe lângă acest aspect, identificarea alergenului ne permite și stabilirea oportunităților de desensibilizare prin imunoterapie alergen specifică”, explică dr. Iordache.
-să nu fie utilizate aceleași articole vestimentare care sunt utilizate în exterior în interiorul locuinței
-spălarea zonelor expuse sau a întregului corp
-utilizarea de filtre de polen în instalațiile de aer condiționat
-iesirea în mediul exterior imediat după ploaie
„Totusi, adesea este necesară instituirea unui tratament medicamentos pentru ținerea sub control a simptomatologiei”, conchide dr. Marius Iordache.