Dr. Elena Natalia Stanimir, medic specialist în dermatologie, care acordă consultații online pe platforma Digital Clinics, ne-a vorbit, pe larg, despre cum trebuie să îngrijim pielea bebelușilor și a copiilor mici. Iată cele mai bune sfaturi.
„Pielea copilului mic, deși are aceleași funcții, este mult mai sensibilă decât cea a adultului. Această prezintă anumite particularități: celulele sunt mai mici, fibrele conjunctive mai subțiri, cantitatea de lipide de la suprafață este mai mică, astfel că se deshidratează mai repede. De asemenea, numărul melanocitelor este mai mic. Dacă știm aceste caracteristici, înțelegem de ce copiii au nevoie de o îngrijire specială”, ne-a explicat dr. Elena Natalia Stanimir.
Curățarea pielii se face cu produse blânde de tipul geluri, crème hidratante, uleiuri, fără parfum, fără săpun, fără agenți antibacterieni, destinate pielii sensibile. De asemenea se recomandă băile scurte și uscarea pielii prin tamponare.
Hidratarea pielii în primele 5 minute după baie este esențială. Se recomandă produse de hidratare blânde, fără parfum, alcool pentru a nu irită pielea. Folosiți produse mai grase de tipul balsamului în locul loțiunilor pentru a trata pielea uscată.
Protecția solară. Pielea copiilor conține o cantitate mai mică de melanină, pigmentul responsabil de culoarea acesteia, cu rol în protecția naturală a pielii împotriva razelor UV. Nu expuneți copilul la soare în primele 6 luni de viață. Folosiți creme cu factor mare de protecție solară și reaplicați la 2 ore. Utilizați mijloace de protecție vestimentară (haine de culoare deschisă, eventual cu protective UV, pălării) și evitați expunerea la soare între orele 10-17. Arsurile solare în timpul copilăriei crește riscul de cancer de piele în viață ulterioară.
Programează o consultație pe platforma Digital Clinics cu Dr. Elena-Natalia Stanimir, aici: Consult Dr. Elena-Natalia Stanimir