În general, când se vorbește despre chirurgia estetică, marea majoritate a subiectelor se referă la femei. Nu de puține ori, informațiile în legătură cu anumite intervenții la care au apelat diverse figuri publice feminine, au valoare de știre. Totuși, e bine de știut că bărbații apelează nu de puține ori la chirurgia estetică, în special din considerente practice. Și, uneori, nevoia bărbaților de se supune chirurgiei estetice are la bază motivații intime. Dr. Roxana Andra Lungoci, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, care oferă consultații online pe platforma de telemedicină Digital Clinics ne-a oferit un punct de vedere avizat.
Să scrii despre chirurgia estetică la bărbați oferă un subiect destul de limitat. De ce afirm acest lucru? Deoarece bărbații apelează la acest tip de chirurgie din considerente ce țin de necesitate, mai mult decât de nevoia de a se înfrumuseța. Acest lucru implică mai multe aspecte. Pe de-o parte, bărbații apelează la o gamă mai limitată de intervenții estetice.
Dintre intervențiile pe care le voi detalia, blefaroplastia superioară este pe primul loc între alegerile bărbaților. Alături de aceasta, mai pot fi efectuate blefaroplastia inferioară, ginecomastia, lipoaspirația și abdominoplastia. Pe de altă parte, un fapt îmbucurător este că bărbații au mereu așteptări realiste și, dacă operația este reușită, ei au un grad de satisfacție de 100%. Din propria experiență pot afirma că cei mai mulțumiți pacienți post-operator sunt bărbații.
Blefaroplastia, așa cum menționam, este cea mai frecventă intervenție chirurgicală estetică realizată la bărbați. În ce constă această intervenție? Practic, este înlăturată cantitatea de piele aflată în exces, de la nivelul pleoapei superioare, piele care, în momentul prezentării la medic, deja este atât de multă, încât, prin apăsarea pe pleoapa superioară, nu numai că oferă un aspect îmbătrânit, dar chiar îngustează câmpul vizual.
În ceea ce priveşte momentul prezentării pentru efectuarea intervenției, am constatat de asemenea, că bărbații se prezintă la cabinet mult mai târziu decât doamnele, fiind constrânși de necesitate, în special când vorbim de blefaroplastia superioară. Ce spun bărbații la consultație: „Doamnă doctor, nu e vorba de frumusețe. Mă încurcă la condus sau la calculator, mai ales dacă sunt puțin obosit, parca nu mai pot ține ochii deschiși”. Este o problemă frecvent întâlnită la ei. La o persoană care nu are țesut în exces, pleoapa superioară are, în mod normal, aproximativ 20 mm de la marginea inferioară a sprâncenei până la gene. La majoritatea bărbaților pleoapa are peste 35 de mm, adică aproximativ 15 mm exces de înlăturat.
Blefaroplastia inferioară constă atât în înlăturarea tegumentului în exces și micșorarea celor trei compartimente grăsoase care dau aspectul de pungi sub ochi, cât și în întărirea mușchiului orbicular inferior. Acest tip de intervenție este mai mult electivă decât necesară, persoanele care aleg să o facă sunt, în general, persoane publice pentru care un aspect veșnic obosit reprezintă un dezavantaj.
Ginecomastia se află pe locul doi în topul alegerilor bărbaților. La ea apelează tinerii, care după pubertate, datorită unor dereglări hormonale, au glanda mamară dezvoltată. Specific este faptul că, deși bărbații au glanda mamară, la fel ca și femeile, această glandă nu se dezvoltă, este hipotrofiată. Faptul că prezintă o glandă mamară dezvoltată, poate reprezenta un stigmat social pentru bărbați, aceștia evitând să meargă la plajă sau piscină cu prietenii, fiindu-le mai greu să dezvolte relaţii cu persoane de sex opus. Concluzionăm astfel că este tot o intervenție făcută din necesitate.
În ce constă această intervenție? Se face o incizie de doi cm., ca o semilună, la nivelul zonei maro a mamelonului (ca să nu existe cicatrice post-operatorie). Prin acea incizie se disecă și se excizează glanda mamară și, dacă e nevoie, se face și lipoaspirație, aceasta fiind frecvent necesară. Important este că tânărul care intră pe ușă la primul consult având o alură ușor cocoșată, în încercarea de a ascunde acest exces de glandă, dupa operație intră pe ușă ca un cocoș mândru și fericit. Dacă se face și lipoaspirație, pacientul trebuie ca, după intervenție, să realizeze câteva ședințe de masaj cu drenaj limfatic, procedură care este obișnuită după orice lipoaspirație.
În cazul acestui tip de operație, nu există o diferență între femei și bărbați. De fapt, putem spune între fetițe și băieței, deoarece majoritatea pacienților pentru care se realizează acest tip de intervenție chirurgicală sunt copii. Aceasta intervenție se face la persoanele care au urechi decolate, adică au cartilaj în exces sau le lipsește pliul de la nivelul antihelixului și, astfel, urechile par mai mari sau mai depărtate de cap.
Intervenția chirurgicală constă în corectarea acestor două probleme, excizia cartilajului concal în exces și reapropierea urechii de craniu sau/și refacerea pliului antihelixului. Se recomandă ca otoplastia să se realizeze înainte de intrarea în colectivitate, adică înainte de vârsta de șapte ani, deoarece, din păcate, unele defecte fizice creează terenul perfect pentru bullying, dar după vârsta de 3 ani, pentru siguranța anesteziei.
Din practică am constatat că, la vârsta adultă, preponderent, bărbații sunt cei care solicită intervenția, întru-cât femeile, de obicei, sunt operate de la vârsta copilăriei, mamele fiind mai atente la aspectul fizic al fetițelor. Recuperarea după intervenție este foarte rapidă, cicatricea este în pliul dintre ureche și craniu, fiind, practic, invizibilă pentru oricine. Singurul inconvenient ar putea fi purtarea unei bentițe pe timpul somnului, timp de trei luni, iar în primele trei săptămâni post-operator aceasta este purtată non-stop.
În ceea ce priveşte abdominoplastia, în general, solicită intervenția bărbații care au trecut printr-un proces de slăbire, alegând să trăiască un stil de viaţa sănătos, după ce au ajuns în momente critice, atingând greutăți de peste 120 de kg. Pierzând o mare parte din greutate, rămâne piele în exces, iar acea piele devine greu de manipulat. Din cauza pliurilor, igiena devine precară, alegerea hainelor dificilă, la fel și viaţa sexuală. Practic, intervenția ajunge să reprezinte o nevoie, înlăturarea acestui sort abdominal cutanat fiind imperios necesară.
Cazurile mele de abdominoplastie au necesitat și lipoaspirație pentru un efect final ideal, dar sunt convinsă că există și cazuri în care se poate face doar abdominoplastia. Foarte important! Lipoaspirația nu este o metodă de slăbit, ci una de modelare corporală, adică ai slăbit deja și pe alocuri există zone unde organismul nu s-a sculptat cum ți-ai dori. Doar atunci se apelează la lipoaspirație.
Faloplastiareprezintă augmentarea organului reproducător masculin. În acest caz, din păcate, 50% din dorințele și așteptările bărbaților nu pot fi îndeplinite. De ce? Deoarece o parte dintre îşi doresc montarea de implante sferice (bile), în situația în care, pe piață, nu există nimic de acest gen omologat ca dispozitiv medical (cum ar fi implantele testiculare, folosite pentru persoanele care au avut tumori testiculare și a fost nevoie de înlăturarea unui testicul). Restul de 50% dintre bărbații care îşi doresc îngroșarea organului pleacă mulțumiți, deoarece acest lucru se face cu ușurința cu ajutorul acidului hialuronic. Rezultatele sunt satisfăcătoare, atât pentru bărbați, cât și pentru partenerele lor. Eu, personal, aleg să nu efectuez această intervenție, dar la noi în clinică se realizează frecvent, cu succes, de către colegul meu, tot chirurg plastician.
Concluzionând, am observat că bărbații aleg, cu predilecție, să vină la un chirurg plastician femeie, deoarece au încredere în simțul estetic feminin, probabil, lucru care nu poate decât sa mă bucure. Excepție făcând faloplastia, care este înlocuită de labioplastie – una dintre intervențiile mele chirurgicale preferate –, intervenție pentru care femeile optează pentru chirurg femeie, în proporție de 100%.
Vă puteți programa o consultație video, online, la dr. Roxana Andra Lungoci accesând acest link: Consult Dr. Roxana Andra Lungoci