• 01 Decembrie 2024

Afecțiunile cronice și acute ale mâinii

Mâna este un organ complex iar patrologiile mâinii pot afecta activitățile zilnice. Doctorul Roxana Lungoci, medic specialist în chirurgie plastică, explică principalele patologii ale mâinii ți tratamentul  acestora. 

În cazul în care vă confruntați cu una dintre aceste patologii și aveți întrebări vă puteți programa o consultație online la unul dintre medicii platformei Digital Clinics pentru sfaturi competente.

Patologiile cronice ale mâinii

„Afecțiunile cornice ale mâinii apar în timp. Nu suntem făcuți să ne folosim mâinile atât de intens și în modul în care le folosim azi”, atrage atenția medicul Roxana Lungoci, de la Digital Clinics. „Majoritatea oamenilor cred că au probleme reumatice, atunci când au dureri, umflături la nivelul mâinilor. Fals.  În 60% dintre cazuri problemele mâinilor nu au legătură cu reumatismul ci sunt legate de compresiile nervoase.”

Pentru a ne folosi motor și senzitiv mâna avem nevoie ca nervii să funcționeze. Dar nevii trec prin niște zone înguste numite canale, care din cauza faptului că ne folosim mâinile în mod mai intens față de cum am fost concepuți din punct de vedere genetic, aceste canale devin insuficiente.

Cele mai frecvente patologii cronice ale mâinii 

Sindromul de canal carpian apare din cauza compresiei nervului median la încheietura mâinii. Canalul carpian presează pe nervi (structuri extrem de fine) fiindcă prin canal trec și tendoanele (structuri dure), care utilizând mâna repetitiv îți măresc învelișul și încep să apese pe nervi. 

Sindromul de canal guyon/cubital se referă la compresia nervului ulnar la nivelul încheieturii mâinii sau la nivelulul cotului, în canalul cubital.

Compresia de nerv radial care are loc la nivelul antebrațului și determină probleme cu întoarcerea  mâinii la spate, dar această problemă apare foarte rar.

Trigger finger-ul presupune blocajul unui tendon la nivelul articulației metacarpiene, din cauza apariției unui nodul pe tendon care se mișcă uneori și produce un „click”, asemenea unui trăgaci, de aici numele de „trigger finger”.  Această afecțiune este destul de ciudată, fiindcă uneori degetul poate rămâne blocat din cauza nodulului, alteori nu, ceea ce face diagnosticul mai dificil de pus. Trigger finger-ul are mai multe grade, iar la gradul 4, degetul nu mai poate fi dat la loc cu ajutorul mâinii celeilalte și rămâne blocat, iar în acest stadiu degetul trebuie  operat.

Sindromul Dupuytren este o afecțiune mai rară, pusă adesea de pacient în seama unei înțepături de insectă. Apare un nodul în palmă care ulterior se transformă într-o bridă care trage pielea de pe degete și le blochează. Afecțiunea are cauze genetice și se tratează doar chirurgical, prin anestezie locală.

Simptomele afecțiunilor cronice ale mâinii sunt:

  • furnicături
  • dureri la nivelul degetelor
  • incapacitatea de a strânge complet mâna
  • lipsa fineții, nu mai putem apuca sau scăpăm lucruri cu cele două degete din față, arătătorul și degetul mare

Patologiile cronice apar cel mai des la cei care folosesc mâinile în mod repetitiv – cei care utilizează zilnic tastatura, electricienii care folosesc zilnic șurubelnița, persoanele care lucrează în fabrici și realizează munci repetitive la bandă, doamnele care fac curățenie, bucătarii, medicii care operează.

Tratamentul patologiilor cornice

Indiferent că vorbim de sindromul de canal carpian sau că vorbim de trigger finger sau de Dupuytren toate aceste probleme ale mâinii se rezolvă doar chirurgical, de obicei cu o incizie de numai 2 cm. „Sunt patologii care se rezolvă foarte ușor, nu dau recidivă și pacienții nu ar trebui să evite operația sau să o amâne până când nu mai pot, când de fapt, sunt afecțiuni care se pot rezolva simplu și rapid, cu anestezie locală în câteva zile”, atrage atenția medicul Roxana Lungoci. 

Patologiile acute ale mâinii

Cele mai comune patologii acute ale mâinii sunt plăgile tăiate de flex, circular, sau alte obiecte ascuțite; pacienții. Pacienții ajung la medic cu tăieturi si sângerări masive la nivelul antebrațelor, tendoanelor, degetelor. 

Rupturile de tendoane sau fracturile micuțemallet finger-ul, adică un obiect dur vine peste deget și produce o flexie rapidă și neașteptată a lui (de exemplu, jucătorii de baschet, gospodinele care aranjează cearșaful la pat și se lovesc accidental de tăblia patului). Mallet finger-ul produce ruperea tendonului extensor, iar degetul rămâne puțin căzut și nu mai poți să apuci cu el. Dacă în primele 48 de ore degetul ar fi imobilizat pe un simplu băț de înghețată, imobilizarea ne-ar salva și nu s-ar mai forma hematom, iar organismul ar vindeca singur ruptura. „Din păcate, pacienții vin la medic după 2-3 zile de la accidentare, caz în care s-a format hematom și degetul trebuie operat” avertizează medicul Lungoci.

Un alt caz de patologie acută este așa-numita „butonieră închisă”, fractura se produce la deget ca și  la mallet finger, dar fractura se produce la nivelul articulației următoare a degetului, nu la cea distală. De obicei, butoniera închisă se produce frecvent în urma căderii de pe trotinete. La fel, dacă degetul ar fi imobilizat pe un simplu băț de înghețată, imediat după ce s-a accidentat, ar scăpa mai ușor, chiar fără operație. Dacă, însă, degetul apucă să anchilozeze, nu se mai poate rezolva nimic. Operația rămâne singura soluție.

Fracturile produse la pacienții care lovesc cu pumnul în altcineva sau în ceva, nu doar că nu este  un gest frumos, dar poate fi și periculos, chiar pentru cel care lovește. Adesea, lovind pe cineva în gură, pumnul se lovește de dinții persoanei, aceștia perforează articulațiile și pacientul face artrită septică, care în scurt timp duce la umflarea mâinii și în cazuri grave, chiar la amputare. În zona pumnului sunt oase foarte mici, iar dacă o infecție pătrunde la ele și nu se intervine la timp cu antibiotic lucrurile pot evolua grav. „Nu fugiți de medic, chiar și în asemenea cazuri. Medicii nu sunt polițiști, nu e treaba noastră să știm ce ați făcut și de ce, treaba noastră este să vă ajutăm să vă vindecați!”, îndeamnă pacienții medicul Roxana Lungoci.

Recomandările medicului Roxana Lungoci

  • Nu amânați vizita la medic până când porțiunile de mână afectate de o boală acută sau cronică devin de nesuportat!
  • Amintiți-vă că în primele momente după o accidentare, intervenția medicului este salvatoare și aveți toate șansele să nu ajungeți la operație!





Related Post: